În perioada iernii, muntele atrage mulți turiști care sunt fie în căutarea unei vacanțe relaxante, în care să se bucure de peisajele spectaculoase ”pictate” de natură, fie pentru practicarea sporturilor de iarnă, fie pentru amândouă. Însă, sporturile de iarnă te pot expune unor riscuri de accidentare, dacă nu sunt practicate corect sau în condiții de siguranță. De aceea, pentru a păstra vacanța de iarnă ca o amintire frumoasă, te invităm să descoperi în continuare care sunt cele mai frecvente accidentări care au loc pe pârtie și care ar fi cele mai importante reguli de prevenție!
Pe timpul sezonului rece, statistic vorbind, numărul celor care se adresează serviciilor de ortopedie crește, iar principala cauza este incidența crescută de accidentare după practicarea unui sport de iarnă.
Accidentări
Printre cele mai frecvente accidentări care pot avea loc pe pârtie ar fi provocate în urma:
1. Căderilor și coliziunilor, care pot produce:
– leziuni ale articulațiilor (genunchi, umeri, coate și mâini);
– contuzii sau entorse ușoare;
– luxații cu rupturi de ligament sau fracturi;
– traumatisme craniocelebrale.
În topul accidentărilor se află leziunea ligamentului încrucișat anterior. Ruptura se produce în timpul practicării unui sport de iarnă, când piciorul rămâne blocat într-o poziție, în urma unei erori de manevrare, iar corpul se duce în altă direcție. Acea rotație excesivă combinată cu înclinarea laterală produce această leziune, a cărei gravitate poate fi apreciată doar de un medic ortoped. După stabilirea unui diagnostic, medicul va decide dacă soluția este un tratament corespuzător sau o intervenție chirurgicală.
O incidență crescută o au și leziunile la nivelul capului și la nivelul coloanei vertebrale. În mod evident, sunt două zone pe care le dorim cel mai puțin afectate de un accident, dar se poate întâmpla. Cel mai adesea, cauza ar fi o coliziune sau o cădere după un salt. În aceste situații, rolul echipamentului este foarte important. Chiar poate face diferența între cât de grave pot fi urmările. De aceea, mare atenție la alegerea lui!
2. Suprasolicitărilor, care pot provoca leziuni la nivelul mușchilor și articulațiilor.
Cauze
În extazul pe care îl resimțim atunci când suntem pe pârtie, eliminăm din minte gândul că ne supunem unor riscuri. E important să ne bucurăm și să nu ne gândim la ce e mai rău, însă o prevenție și o adaptare la condițiile în care vom practica acel sport ne poate menține acel extaz. Mai mult, după doza de adrenalină asigurată de practicarea acestor sporturi, vei pleca de acolo mai fericit decât erai.
Pentru a înțelege cum să ne protejăm, trebuie să înțelegem ce ar provoca accidentările, pentru a avea acest avantaj de partea noastră. De regulă, accidentările sunt o urmare a:
Unei căderi necontrolate (prăbușiri care suprasolicită ligamentele sau aterizări în care se pierde echilibrul schiurilor);
Tehnici greșite de practicare;
Tendința de a mortiza căderea cu mâinile;
Coliziunile;
Neadaptarea manevrelor la viteză, la starea zăpezii, la condițiile atmosferice și la densitatea traficului pe pârtie;
Lipsa unui echipament potrivit;
Lipsa pregătirii înainte de practicarea sportului.
Recomandări
Multe endorfine, mai multe calorii consumate și o imunitate îmbunătățită vin la pachet cu bucuria de a practica orice sport de iarnă. Fie că alegi să practici schi sau snowboard, în lunile de iarnă ai la dispoziție pârtiile pentru tine și pentru pasionații ca tine.
Și ca să eviți incidentele, acele ”fun-block” ale vacanței, ține cont de aceste recomandări-cheie:
1. Încălzire – Înainte să explorezi pârtia în viteză, alocă o perioadă de pregătire. Încălzirea musculară și stretching-ul sunt foarte importante pentru o mai bună practicare a sportului;
2. Echipament adaptat sportului – Orice tip de sport se practică doar cu echipament. Iar când vine vorba de alegerea unui echipament sportiv, cel mai bine e să te consulți cu un profesionist. Dacă îți vei alege costumul după ultimele tendințe sau după propriile preferințe legate de culori sau brand, când vine vorba de cască și clăpari, întreabă un specialist. Casca îți protejează capul, de aceea e ultimul accesoriu la care trebuie să faci economii. Clăparii nepotriviți sau legăturile neajustate corect cresc mult riscul accidentărilor. Alegerea lor se face personalizat, în funcție de necesitățile fiecăruia. Vorbește cu un specialist despre ce e potrivit pentru tine.
3. Atenție sporită pe pârtie – În timpul practicării trebuie să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău pentru a preveni o coliziune. Dacă pentru cei mai experimentați această sarcină este ca un al șaselea simț, pentru începători este o adevărată provocare. Un instructor poate fi ghidul perfect pentru cei care vor să fie mai buni și mai încrezători în tehnica lor, așa că apelează fără echivoc la un specialist cu referințe.
4. Adaptarea la condițiile existente – Trebuie să ții cont de starea părtiei (gheață, strat subțire de zăpadă pe anumite porțiuni etc) și condițiile atmosferice, ca să îți adaptezi manevrele și viteza la aceste variabile.
5. Evită staționarea pe pârtie – Pare evidentă această contraindicație, însă se întâmplă foarte des, de aceea trebuie menționată, pentru că, din diferite motive, te poți afla în această poziție de a opri sau de a evita pe cineva care s-a oprit pe pârtie.
Cam acesta ar fi ghidul nostru pentru practicanții de sporturi de iarnă, însă dacă ai o completare sau o poveste interesantă legată de o experiență pe pârtie, ne-ar bucura să ne-o împărtășești într-un comentariu.