ANUNT IMPORTANT!
Piscina, Jacuzzi si Pistele de Bowling sunt inchise!
Abonati-va la newsletter pentru a afla cand redeschidem

Tradiţia ospitalităţii în zona Predealului începe după anul 1700, când aici, la frontiera dintre Ţara Românească şi Imperiul Habsburgic sunt construite Hanul lui Ruja şi Hanul de la Gura Râşnoavei. Acestea au fost mai mereu arse şi reconstruite.
Abia la începutul secolului XX apar şi hoteluri de tipul construcţiilor mari şi durabile: hotelul Predeal, Hotelul Tucek şi hotelul Palace-Predeal. Primele doua hoteluri vor fi demolate iar ultimul mai există şi astăzi însă în paragină, fiind cunoscut ca vila Porumbiţa.

La începutul deceniului al treilea din secolul trecut, pe locul unde astăzi se află hotelul Carmen, apar în peisajul predelean trei construcţii impunătoare, toate fiind cunoscute sub denumirea generică de “Vilele Generalului Demetriu”. Vila de la stradă, care era şi cea mai grandioasă se numea “Vila Carmen”. Toate acestea au fost construite între anii 1928-1930 de către generalul Demetriu, pe un teren cumpărat de la Casa Regală.

În scurt timp, vila de la strada principală, pe lângă spaţiile de cazare, va cuprinde şi frizerie, coafor, bodegă-restaurant, toate reunite sub numele de Carmen, un nume care se va identifica în timp cu turismul predelean. Carmen a devenit un brand de-a lungul timpului, o tradiţie clară, neinventată, o continuare a ospitalităţii de sub dealul Cetăţuia, începută iniţial de către hanul lui Ruja.
După anul 1937, acest complex de trei vile îşi schimbă proprietarul, şi “Vila Carmen” spre deosebire de celelalte două mai mici, este demolată până la temelie, fiind afectată de un puternic incendiu.

Din anul 1939, pe locul fostei vile Carmen, ce avea o arhitectură în stil neoromânesc, răsare o altă vilă Carmen, cu o arhitectură în stil montan, loc în care sosea destul de des şi actualul rege Mihai. Cu ocazia trecerii regelui Mihai prin Predeal, prin anii 2000, acesta şi-a amintit cu drag de hotelul Carmen, s-a oprit la acesta şi a semnat în cartea de onoare.

După venirea comuniştilor la putere, Vila Carmen este naţionalizată şi transformată în casă de odihnă.

Prin anii 1960, vilei i se dă numele de hotel Predeal, pentru ca în anii 1970 să revină la vechiul său nume.

În “Mic Îndreptar Turistic-Predeal”, carte scrisă de Maria Rodica Niculescu şi apărută în anul 1988 la editura Sport-Turism, găsim la paginile cu vederi şi o vedere cu hotelul Carmen, despre care autoarea spune: “Cunoscutul hotel Carmen, inima de altădată a Predealului”.

Hotelul Carmen şi-a păstrat structura de-a lungul timpului, fiind reparat deseori, până în 2011, când a fost demolat parţial, pentru a se ridica o nouă construcţie, cu fonduri europene. Despre istoria acestui loc se mai poate citi şi în cărţile “100 de paşi în timp, un alt fel de ghid despre Valea Prahovei şi Parcul Natural Bucegi” şi “Predealul prin ochii tăi, o carte despre atunci, despre acum şi pentru viitor”.
Astăzi, hotelul Carmen se prezintă în haină nouă, după ani de zile de muncă, de eforturi şi tot felul de sacrificii personale, atât din partea proprietarilor, cât şi a vechiului personal.

Adresa
Predeal, Str Mihail Saulescu, Nr.121,
Judetul Brasov

Contact
Tel/Fax: +40 (268) 456 517
Email: receptie@hotelcarmenpredeal.ro

ANUNT IMPORTANT!
Piscina, Jacuzzi si Pistele de Bowling sunt inchise!
Abonati-va la newsletter pentru a afla cand redeschidem