ANUNT IMPORTANT!
Piscina, Jacuzzi si Pistele de Bowling sunt inchise!
Abonati-va la newsletter pentru a afla cand redeschidem

Sporturile extreme câștigă teren și devenim martorii unui fenomen care se dezvoltă la nivel global. Dependenții de adrenalină se înmulțesc, iar ofertele pentru aventuri noi nu întârzie să apară. Dar oare de ce devenim tot mai atrași de activitățile cu risc crescut? Ne face să ne simțim mai vii într-o perioadă în care parcă ne amorțesc simțurile? Vrem să ne autodepășim? Care o fi, de fapt, cauza?

Zborul cu parapanta, bungee jumping (săritura cu coarda elastică), zborul cu motodeltaplanul, alpinismul, tiroliana, traversarea pe corzi sau raftingul sunt doar câteva dintre sporturile extreme pe care le poți practica în România și care atrag, anual, mulți doritori de aventură.

Psihologia din spatele sporturilor extreme
În timp ce sporturile tradiționale par să adune mai puțini simpatizanți, numărul participanților la sporturi extreme a crescut. Care ar fi motivul? În timp ce mulți îi numesc teribiliști pe practicanții de sporturi extreme și îi compară cu dependenții de droguri, cercetătorii Eric Brymer și Robert Schweitzer fac lumină în acest caz în cartea ”Phenomenology and the Extreme Sport Experience”. O carte despre cel mai recent studiu privind implicațiile psihologice din spatele acestor activități cu risc ridicat explică cum acești sportivi pot fi numiți oricum, dar nu iresponsabili. Chiar dimpotrivă. ”Ei sunt persoane foarte instruite, cu o cunoaștere profundă a sinelui, a activității și a mediului, care se implică în aceste activități pentru a obține o schimbare și o îmbunătățire a vieții,” explică coautorul studiului, Robert Schweitzer, profesor de psihologie la Universitatea Queensland din Australia.

Studiul demonstrează că e absurd să condamni ceva ce nu poți întelege, pentru că fiecare sport implică o experiență diferită și e la fel de greu de exprimat și de definit ca un sentiment de iubire. Fiecare participant are parte de o experiență aproape spirituală, iar implicațiile psihologice rezultate sunt pozitive.

Departe de ipotezele tradiționale orientate spre risc, participarea la sporturile extreme facilitează experiențe psihologice pozitive și exprimă valori umane, cum ar fi umilința, armonia, creativitatea, spiritualitatea și un sentiment vital de sine care îmbogățesc viața de zi cu zi,” a mai spus profesorul Schweitzer.

Fără a emite prejudecăți, cei doi cercetători au adoptat o abordare fenomenologică prin care s-au concentrat mai mult pe experiența trăită de participanți. Astfel, ei au putut obține o concluzie clară, care indică un singur lucru: în ciuda faptului că practică sporturi care, în anumite circumstanțe, pot duce la deces, aceste experiențe s-au dovedit a fi mai mult o afirmare a vieții și a potențialului de transformare. Aceste experiențe îmbogățesc enorm viețile practicanților și le oferă o nouă perspectivă asupra a ce înseamnă a fi uman.

Sportul extrem are potențialul de a induce stări neobișnuite de conștiință, care sunt simultan puternice și semnificative.

Cu alte cuvinte, deși cei care stau pe bancă văd doar riscul la care se supun acești iubitori de sporturi extreme, ei trăiesc o adevărată călătorie senzorială, greu de observat și de înțeles din exterior.

Muntele, gazdă pentru sporturile extreme
Cum natura este un principal activator de senzații, muntele este unul dintre principalele locuri unde se practică sporturile extreme și cele tradiționale. Pe lângă schi și snowboard, pasionații de adrenalină mai preferă și alpinismul, tiroliana, zborul cu parapanta, ciclismul montan (MTB) și o serie de sporturi cu motor, cum sunt cele practicate cu ATV-ul.

Aventura, până la urmă, este ca un buton de ”restart” al simțurilor. În acest caz, sporturile extreme pot fi acest buton pe care, din ce în ce mai mulți, îl activează. Practicate într-un mod înțelept, cu echipamentul potrivit și după o instrucție ca la carte, aceste activități pot scrie pagini importante și frumoase în jurnalul vieții noastre.

Tu ce părere ai despre sporturile extreme?

ANUNT IMPORTANT!
Piscina, Jacuzzi si Pistele de Bowling sunt inchise!
Abonati-va la newsletter pentru a afla cand redeschidem