Munții din România sunt spectaculoși și oferă o priveliște menită să transforme orice călătorie într-o experiență unică. Peisajele sale luxuriante atrag, an de an, mulți oameni interesați să exploreze la pas frumusețile patriei . Dacă vrei să te alături pasionaților de drumeții, află în continuare cum ar trebui să te pregătești pentru prima ta călătorie!
- Îmbunătățește-ți condiția fiziză!
Drumeția este o experiență frumoasă, dacă faci față nivelului de efort. Dacă va fi mai mult decât poți duce, nu vei reuși să te bucuri de acea călătorie și chiar vei risca să te accidentezi. De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când plănuiești o drumeție este să te pregătești fizic cu ceva timp înainte.
Cel mai bun antrenament este mersul pe jos. Urcă scările de la bloc, în loc să iei liftul. Începi antrenamentul prin plimbări pe distanțe scurte, ca apoi să mărești efortul prin deplasarea pe distanțe mai lungi. În prima etapă a antrenamentului, lasă o pauză de o zi între plimbări pentru a-i permite corpului să se recupereze, ca apoi să intri într-o fază de efort susținut zilnic. Astfel, cu timpul, corpul tău va fi mai rezistent la efort. Ideal ar fi, ca înainte de drumeție, să poți merge în jur de 4-6 ore.
Poți completa antrenamentul și cu alte sporturi care țintesc mușchii picioarelor, cum ar fi ciclismul, fotbalul, squasul și înotul.
- Asigură-te că ai o poziție de mers corectă!
Poziția este foarte importantă atunci când mergi. Calcă întâi pe călcâi și apoi pe vârf. Capul și privirea trebuie să fie în față, iar umerii cât mai drepți, dar relaxați.
- Alege un traseu mai ușor la început!
Dacă e prima ta drumeție, recomandat ar fi să începi cu un traseu cu un nivel de dificultate redus. Gândește-te la aceasta experiență ca la un joc pe computer! Prima dată începi cu primul nivel, care te ajută să înțelegi mai bine jocul și să afli cum poți avansa. Mai mult, te va ajuta să te cunoști mai bine, pentru că vei înțelege cum faci față la acest efort și de ce ai nevoie să faci față mai bine următoarei drumeții. Pentru că e posibil să descoperi că echipamentul nu e cel mai potrivit sau că îți lipsește ceva ce ți-ar fi transformat drumeția în una mai confortabilă. Cu siguranță, vrei să afli aceste lucruri pe un drum puțin mai scurt și mai ușor, nu-i așa?
- Planifică-ți drumeția până la cel mai mic detaliu!
Verifică traseul, află-i dificultățile, timpul estimat al drumeției și marcheză-le pe o hartă pe care să o ai la tine! Chiar dacă ai un mobil în care poți avea o fotografie sau acces la o aplicație cu hărți și GPS, o hartă de hârtie îți oferă un avantaj în plus, în situația în care telefonul nu te mai poate ajuta.
Verifică vremea și temperaturile din ziua drumeției și ora la care se întunecă! În funcție de aceste criterii vei știi cum să traversezi drumul, care este ora ideală de plecare și ce echipament ar trebui să ai la tine.
- Drumeția începe dimineața!
Cu cât mai devreme, cu-atât mai bine! Stabilește o oră potrivită în funcție de aspectele de care povesteam mai sus, dar mai mult, luând în considerare că ora pe care o alegi poate să te ajute să eviți să te întâlnești cu multe grupuri de drumeți. Mai puțină aglomerație, mai multe șanse să te bucuri de natură!
- Îmbracă-te potrivit!
Să începem cu încălțămintea. Uită de pantofii sport de sală în care te simți confortabil, pentru că la drumeții ai nevoie de încălțăminte specială. Încălțămintea de hiking sau de trekking este disponibilă în magazinele de articole sportive și sunt cea mai bună opțiune. Avantajul încălțămintei speciale este că, pe lângă aderența mare și că nu alunecă pe suprafețe umede, au și protecție pentru gleznă. Cu alte cuvinte, reduce foarte mult riscul de a te accidenta. Dacă vrei să fie o investiție bună, alege un model rezistent la apă, ca să te protejeze și în zilele ploioase. Ține cont și de faptul că piciorul tău va avea nevoie să se adapteze. Așa că, poartă-le și înainte de drumeție, de câteva ori.
Pentru restul echipamentului, alege haine adaptate sezonului și condițiilor meteo din ziua drumeției. Important nu este să fie un echipament scump, ci unul confortabil.
Vara, de exemplu, trebuie să ai pantaloni lungi, dimineața, și o pereche de pantaloni scurți și tricou de schimb în rucsac pentru a le schimba în timpul zilei. O pălărie și o pereche de ochelari de soare vor completa confortul, așa că ia-le la tine. Foarte importantă este și jacheta rezistentă la apă și o bluză cu mâneci lungi și mai groasă, cum sunt cele fleece, pentru acele situații când temperaturile scad.
Pentru primăvară și toamnă, accesoriile nelipsite sunt mănușile și o căciulă. Jacheta waterproof și bluza sunt, de regulă, deja pe tine, dar poți avea și o altă bluză de schimb. Pentru că în acest sezon, condițiile meteo sunt imprevizibile, e recomandat să ai și o pătură la tine, în cazul unor situații neașteptate.
Întotdeauna să ai la tine șosete de schimb (mereu mai lungi, ca să nu alunece pe călcâi).
- Bețele de trekking pot fi cele mai bune prietene în drumeție!
Un accesoriu foarte util, mai ales când e prima ta drumeție, bețele de trekking ajută atât la urcări, cât și la coborâri, dar mai ales atunci când rucsacul este greu. Bețele preiau o parte din sarcina exercitată asupra articulațiilor și măresc stabilitatea, sporind confortul, așa că ia-le cu tine în drumeții.
- Echipamentul de drumeție
În mod evident, primul lucru pe care trebuie să-l ai este un rucsac.
Poți să uiți multe lucruri acasă, dar lanterna nu trebuie să fie niciodată unul dintre ele. Nu pleci într-o drumeție, dacă ai uitat lanterna!
Din nou, harta este un element important, pentru că nu știi ce semnal vei avea la telefon, așa că nu te poți baza doar pe el. Asigură-te că ai marcat traseul pe hartă și restul detaliilor importante.
Nu uita nici de bateria de rezervă și cablul de încarcare, ca să te asiguri că nu-ți va muri telefonul pe drum (mai ales dacă vei folosi GPS-ul și camera foto, care îți vor consuma bateria mai rapid ca orice altă aplicație).
O trusă de prim ajutor care să includă printre cele de care crezi că ai avea nevoie și bandaje, plasturi, foarfecă, antiseptice, analgezice, antihistaminice și un repelent de insecte.
Protecția solară trebuie luată în calcul, așa că ia cu tine o loțiune cu SPF 50 (mai ales vara), ca să te protejezi de arsuri.
- Alimente
Asigură-te că ai destulă apă la tine pentru drumeție. Poți lua la tine și un termos cu ceai sau cafea, mai ales primăvara, toamna sau iarna.
Deși peisajele superbe sunt hrană pentru suflet, ele nu-ți vor ține de foame, așa că ia la tine câteva sandvișuri, banane, mere, nuci, fructe uscate, batoane cu cereale și ciocolată. Pe lângă faptul că te hrănesc, te vor și energiza.
- Anunță pe cineva unde mergi și lasă-i o imagine cu traseul pe care îl vei urma!
Pentru prima drumeție este important să nu mergi singur(ă). Alege să mergi fie cu un grup de prieteni, fie să te alături unui grup de pasionați, care e condus de un ghid.
Ca să-ți iei toate măsurile de siguranță, lasă-i unei cunoștințe informații privind drumeția pe care o vei face: când are loc, când pleci, când ar trebui să te întorci și care va fi traseul pe care îl vei urma sunt informațiile pe care o persoană care nu te insoțește (și așteaptă să o contactezi la sfârșitul drumeției), va trebui să le cunoască ca să solicite ajutorul Salvamontului și să ajungă cât mai rapid la tine, în cazul în care apar situații neprevăzute.
Dacă vei urma acest mic ghid, prima ta drumeție va fi una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-ai avut vreodată! Bucură-te de valul de emoții și de peisajul spectaculos care îți va ”picta” călătoria!
Alege camera ideală și hai la munte!